Steroidien sivuvaikutukset

Pillerit kädessä

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Ne ovat siis testosteronin synteettisiä johdannaisia, joiden käyttö erityisesti dopingaineena voimaharjoittelun yhteydessä on valitettavan yleistä, haittavaikutuksista huolimatta. Anaboliset steroidit ovatkin yksi yleisimmin käytetyistä dopingaineista. Kaikista yleisin dopingaineena käytetty valmiste on nimenomaan testosteroni, mutta myös muita erilaisia valmisteita käytetään. Näitä voivat olla esimerkiksi metandenoni, nandroloni ja oksimetoloni. Erityisesti suurina määrinä käytettynä steroidit haittaavat terveyttä monin eri tavoin, sillä ne vaikuttavat usean eri elimen toimintaan. Tämän vuoksi myös mahdollisia haittavaikutuksia on paljon. Haittavaikutusten riski kasvaa etenkin pitkäaikaisen käytön ja suurten annosten myötä, ja vain osa näistä terveyshaitoista on lieviä ja ohimeneviä. Steroideilla on sekä psyykkisiä, että fyysisiä sivuvaikutuksia. Ja koska kyseessä on hormonivalmiste, ne vaikuttavat erityisesti hormonitoimintaan ja seksuaalisuuteen.

Psyykkiset haittavaikutukset

Anaboliset steroidit aiheuttavat muutoksia aivojen serotoniinin ja dopamiinin välittäjäainejärjestelmissä, joten ne vaikuttavat mielialaan. Siksi steroidien käyttöön voi usein liittyä euforian tunnetta tai alakuloa. Myös pinna saattaa kiristyä ja monet käyttäjät saattavat muuttua aggressiivisiksi, vihamielisiksi, ärtyneiksi tai jopa väkivaltaisiksi. Lisäksi riski psykiatristen häiriöiden kehittymiseen kasvaa. Erityisesti suurempia steroidiannoksia käyttävillä henkilöillä voi ilmetä myös useita erilaisia mielialahäiriöitä, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, psykoottisia reaktioita sekä kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemistä.

Fyysiset haittavaikutukset

Steroidien käyttö kasvattaa voimakkaasti sydäntautien riskiä, mistä seurauksena voi pahimmassa tapauksessa olla sydäninfarkti. Myös kohonnut verenpaine on yleistä steroidien käyttäjien keskuudessa. Sydänlihakseen saattaa syntyä jopa pysyvämpiä vaurioita steroidien käytön seurauksena. Veren kolesteroliarvot voivat muuttua siten, että hyödyllinen kolesteroli (HDL) laskee ja haitallinen kolesteroli (LDL) nousee. Steroidit vaikuttavat myös veren hyytymistekijöihin sekä hemoglobiiniin. Näiden muutosten vuoksi myös sepelvaltimotaudin riski kohoaa merkittävästi. On huomattu, että myös univaikeuksia voi esiintyä ja hiukset ja iho voivat muuttua rasvaisiksi, jolloin seurauksena voi olla akne. Myös niin sanotut ”raskausarvet” eli arpijuovat olkavarsissa, reisissä ja vatsan seudulla voivat olla yleisiä. Lisäksi maksan toiminta voi häiriintyä. Haitallisia vaikutuksia on huomattu olevan myös aivojen verenkiertoon. Nuorilla henkilöillä normaali kasvu voi pysähtyä, jolloin seurauksena voi olla lyhytkasvuisuutta. Myös riski sairastua erilaisiin syöpiin kasvaa ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa riski ennenaikaiseen kuolemaan voi kasvaa steroidien käytön myötä.

Steroidien vaikutukset hormonitoimintaan ja seksuaaliseen kanssakäymiseen

Steroidit ovat hormonivalmiste, joten niiden käyttö vaikuttaa sukuhormoneihin. Usein käytön myötä omien sukuhormonien tuotanto vähenee merkittävästi tai voi loppua jopa kokonaan. Käytön alussa erityisesti miehillä libido voi voimistua, mutta myöhemmin halut vähenevät ja voi kehittyä impotenssia sekä haluttomuutta. Lisäksi kiveksissä on huomattu siittiöiden katoamista ja pitkässä käytössä kivesten on havaittu jopa surkastuneen. Eturauhasen liikakasvun on huomattu olevan yksi haittavaikutuksista ja myös riski eturauhassyövän kehittymiseen kasvaa. Lisäksi miehillä rinnat voivat kasvaa ja tähän voi liittyä rintakipua. Steroidit alentavat miehen testosteronitasoa ja niiden käyttö voi olla syynä matalaan testosteronitasoon sekä hedelmättömyyteen. Käytön johdosta myös miestyyppinen kaljuus voi lisääntyä, sekä miehillä, että naisilla. Naisilla steroidit vaikuttavat mieshormonin tavoin, eli johtavat usein kuukautishäiriöihin ja rintojen pienenemiseen. Myös ääni madaltuu ja klitoris pyrkii kasvamaan sekä kohtu surkastumaan. Lisäksi karvoitus voi lisääntyä eri puolilla vartaloa. Seksuaaliseen kanssakäymiseen ja aktiivisuuteen voivat näiden hormonaalisten muutosten lisäksi toki vaikuttaa myös steroidien aiheuttamat psyykkiset ongelmat, kuten masentuneisuus ja ahdistus, sillä myös psyykkiset häiriöt voivat aiheuttaa haluttomuutta.

Voidaan siis todeta, että mikäli haluaa pysyä seksuaalisesti aktiivisena, ei steroidien käyttöä kannata edes harkita. Omaan libidoon vaikuttavia tekijöitä löytyy ympäristöstä sekä meistä itsestämme jo muutenkin ihan tarpeeksi. Mikäli haluttomuutta esiintyy itselle tuntemattomasta syystä, ei sen kanssa kannata jäädä yksin, sillä asiantuntevaa apua on saatavilla. Asiaa voi myös auttaa, mikäli pyrkii itse selvittämään haluttomuutensa syitä. Joskus haluttomuuteen vaikuttaa seksielämän arkipäiväistyminen, jolloin siitä puuttuu tietynlainen jännitys. Jännitystä ja piristystä voi yrittää hakea itselle mieluisin keinoin. Joillekin apu voi löytyä jo pelkästään hyvän liukuvoiteen käyttämisestä. Liukuvoiteiden valikoima on todella laaja ja jokaiselle varmasti löytyy se oma suosikki. Lähes kaikkia liukuvoiteita voi hyvin käyttää kondominkin kanssa. Nykyään myös erilaiset allergiat on pyritty ottamaan huomioon liukuvoiteiden valmistuksessa. Esimerkiksi kondomeistaan tunnettu Durex myy useampaakin erilaista liukuvoidetta, joista voi valita itselle mieluisimman vaihtoehdon tuomaan uudenlaista nautintoa sekä piristystä makuuhuoneeseen.

viimeisimmät artikkelit

katso lisää

Ruoka

7 suosittua proteiinin lähdettä

Proteiini on yksi kolmesta makroravintoaineesta, mitä tarvitsemme suhteellisen paljon päivän aikana. Muut makrot ovat hiilihydraatit ja rasvat. Proteiinia tarvitsevat paitsi lihakset myös jokainen solumme. Kannattaa

Nainen treenaa

Näin suunnittelet kuntosalin kotiin

Asunto kalustettuna Tampereelta – jos vuokraat sellaisen, voiko sinne rakentaa oman kuntosalin? Voi, kunhan huolehtii siitä, etteivät kuntosalilaitteet tuhoa lattiaa. Vuokranantajalta pitää kysyä, saako seiniin

Koiran kanssa retkeily

Retkeily koiran kanssa

Millaisissa paikoissa koiran kanssa voi retkeillä? Entä voiko koiraa ottaa mukaan kaikille retkille? Mitä pitää huomioida ja mitä varusteita on hyvä olla mukana? Retkeilypaikat Kodin