Näin suunnittelet kuntosalin kotiin

Kotikuntosali

Asunto kalustettuna Tampereelta – jos vuokraat sellaisen, voiko sinne rakentaa oman kuntosalin? Voi, kunhan huolehtii siitä, etteivät kuntosalilaitteet tuhoa lattiaa. Vuokranantajalta pitää kysyä, saako seiniin tehdä reikiä (esimerkiksi puolapuita varten). Jos vaikuttaa siltä, että kuntosalin rakentaminen omaan kotiin ei onnistu, ei auta kuin hankkia kuntosalijäsenyys ja raivata kalenteriin tilaa kuntosalilla käymiselle. Tampereella on useita kuntosaleja, joilla käydä, joten sopiva kuntosali löytyy varmasti. 

Myös muilla paikkakunnilla ja jopa monilla työpaikoilla on kuntosaleja, mutta jos sopivaa ei satu kohdalle tai asuu kaukana palveluista, on yksi vaihtoehto rakentaa kotiin edes jonkinlainen kuntosali – jos ei muuta, niin ainakin hankkia kuntopyörä olohuoneen nurkkaan.

Oma kuntosali on suht’ huokeaa luksusta

Jos tilaa riittää ja kuntosalin rakentamiseen on mahdollisuus, voi omasta kuntosalistaan tehdä vaikka kuinka kattavan ja tasokkaan. Oma kuntosali on luksusta, sillä siellä voi huudattaa juuri sellaista musiikkia kuin tahtoo, ja siellä voi viettää aikaa juuri niin pitkään kuin haluaa. Kukaan ei katso pahasti, jos poikkeaa vain juoksemaan juoksumatolla viideksi minuutiksi. 

Omalla kuntosalilla ei tarvitse jonottaa laitteille, eikä laitteiden ja välineiden hygieenisyyttä tarvitse arvailla. Omalle kuntosalille on lyhyt matka, joten treenaamiselle löytyy helpommin aikaa. Voit vetäistä treenin vaikka ennen töitä tai yövuoron päätteeksi, välittämättä salin aukioloajoista ja varaamatta aikaa ajo- tai kävelymatkoihin.

Oman kuntosalin voi rakentaa jo alle tonnilla, jos ostaa kuntosalilaitteet käytettynä. Vaikka ostaisi laitteet uusina ja laittaisi myös tilan sisustuksen ja valaistuksen uuteen uskoon, voi kuntosalin saada jo noin 3000 eurolla. Kuntosalijäsenyys maksaa usein noin 50 euroa kuussa, joten oman kuntosalin rakentamisen maksaisi siinä tapauksessa saman verran kuin 60 kuukausikorttia (eli viiden vuoden kuntosalijäsenyys). Jos ei panosta kuntosalin rakentamiseen tonnia enempää, saa kuntosalinsa 20 kuukauden (alle kaksi vuotta) kuntosalijäsenyyden hinnalla. 

Kuntosalin voi hankkia myös avaimet käteen -periaatteella. Sen hyviä puolia ovat tarve- ja laitekartoitus, käyttöopastus ja asennus- sekä huoltopalvelu. Huono puoli on kalliimpi hinta. 

Kun suunnittelet omaa kuntosalia, mieti myös sitä, tarvitsetko personal trainerin palveluksia. Monet personal trainerit tekevät kotikäyntejä, ja osa ohjaa harjoittelemista myös etänä esimerkiksi Skypen avulla. Personal trainerista voisi olla apua myös oman kuntosalin suunnittelemisessa!

Mihin kotikuntosalin voi rakentaa ja mitä laitteita kannattaa hankkia?

Kotikuntosalin voi rakentaa kellariin, varastoon, autotalliin tai ylimääräiseen huoneeseen. Parasta olisi, jos sen lähellä olisi kylpyhuone, kenties myös sauna! Kotikuntosaliin kannattaa hankkia ainakin kyykkyhäkki taljoilla, ehkä myös smith-laite. Lisäksi voit hankkia valikoiman levytankoja ja -painoja sekä käsipainoja. Laadukas levytanko on monen kotitreenin perusta. 

Laitteiden alle kannattaa hankkia kunnollinen kumimatto, vaikka se voikin maksaa yli 40 euroa per neliö. Kumimatto suojaa lattiaa ja joustaa jalan alla, mikä lisää treenimukavuutta. 

Lämmittelylaitteeksi sopii juoksumatto tai kuntopyörä. Jos tilaa ja rahaa riittää, voit hankkia myös kuntoilutrampoliinin, hulavanteen, jumppapallon, leuanvetotangon, puolapuut, joogamaton, nyrkkeilysäkin ja kahvakuulia. Tärkeintä on se, että hankit sellaisia laitteita ja välineitä, joita tulee käytettyä – muuten ne vain keräävät pölyä.

Kotikuntosalin sisustaminen

Nainen treenaa

Oman kuntosalin voi sisustaa makunsa mukaiseksi! Halutessaan avuksi voi ottaa sisustussuunnittelijan.

Yksi ”sisustuselementti” on televisio tai tietokone. Juoksumattotreeni sujuu hauskasti, kun katselee samalla vaikka komediaa, ja tietokoneen avulla voi osallistua etätreeneihin tai nettijoogaan. Muista myös äänentoistolaitteet ja sopiva valaistus. Apua näiden valintaan voi kysyä alan liikkeistä tai vaikka valaistussuunnittelijalta. Jos aiot käyttää kuntosaliasi myös joogaamiseen, mieti mahdollisuuksia säädeltävään ja tarvittaessa himmennettävään valaistukseen. Yksi mahdollisuus on älyvalaistus. Silloin voit ohjelmoida erilaisia valaistusasetuksia valmiiksi, ja valita niistä sopivan kaukosäätimen nappia painamalla – tai älypuhelimesi sovelluksen avulla.

Sisustusmateriaaleissa voi suosia luonnonmateriaaleja, mitkä tuovat lämpöä kaiken raudan keskellä. Isot seinäpeilit tuovat avaruutta ja valoisuutta, ja niistä on helppo tarkastaa asentonsa. Seinillä voi olla myös sisustustarroja, valokuvatapettia tai vaikka liitutaulumaalia, jolloin seinille voi kirjoittaa tsemppilauseita tai vaikka treeniohjelmansa. 

Huonekasvit puhdistavat ilmaa ja tuovat viihtyisyyttä. Isot huonekasvit sopivat myös kuntosalille, kunhan siellä on päiväaikaan tarpeeksi valoista, ja muistat antaa kasveille joskus vettä ja lannoitetta. Pimeään kellaritilaan sopivat korkeintaan tekokasvit, sillä kasvit tarvitsevat valoa.

viimeisimmät artikkelit

katso lisää

Pillerit kädessä

Steroidien sivuvaikutukset

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita. Ne ovat siis testosteronin synteettisiä johdannaisia, joiden käyttö erityisesti dopingaineena voimaharjoittelun yhteydessä on valitettavan yleistä, haittavaikutuksista

Ruoka

7 suosittua proteiinin lähdettä

Proteiini on yksi kolmesta makroravintoaineesta, mitä tarvitsemme suhteellisen paljon päivän aikana. Muut makrot ovat hiilihydraatit ja rasvat. Proteiinia tarvitsevat paitsi lihakset myös jokainen solumme. Kannattaa

Koiran kanssa retkeily

Retkeily koiran kanssa

Millaisissa paikoissa koiran kanssa voi retkeillä? Entä voiko koiraa ottaa mukaan kaikille retkille? Mitä pitää huomioida ja mitä varusteita on hyvä olla mukana? Retkeilypaikat Kodin